Op deze pagina's vind je nieuws over fotograaf Bert Danckaert. Hier worden zijn fotografieteksten, o.m. geschreven voor <H>ART tussen 2005 en 2018 gepubliceerd. Daarnaast word je geïnformeerd over tentoonstellingen, publicaties en fenomenale randverschijnselen uit de wondere wereld van de fotografie.
Lees hier de teksten verschenen in De Tijd tussen 1999 en 2005
Lees hier de teksten verschenen in <H>ART tussen 2006 en 2010
Cuba Photography Missions cc Mechelen February 5 – April 17, 2022
In 2019, Cuba celebrated the 60th anniversary of the Revolution. In 1959, Fidel Castro and Ché Guevarra ousted the dictator Fulgencio Batista and the country began working towards a utopian future. However, caught between the hammer and the anvil of Soviet communism and an American embargo, the country entered a period of sustained economic hardship whilst remaining fundamentally committed to the socialist values of the Revolution. Against this background, an extensive photography project was set up with four Cuban and four European artists. Taking the current social and economic reality of the island as their starting point, each developed a photographic project that together provide a nuanced picture of this complex country. The eight works juxtapose the photographic interpretations of the local artists with those of the Europeans, who produced their work during several intensive working trips. The project starts from the idea of ‘heritage’, in the broadest sense of the word, and explores Cuba’s past, present and future. Who we are and from which perspective we view each other determines the richness of this unique endeavour. This VLIR-UOS project is the result of a collaboration between ISA, Universidad de las Artes in Havana and the Royal Academy of Fine Arts in Antwerp.
With: Ossain Raggi Gonzalez, Bert Danckaert, Linet Sanchez, Charlotte Lybeer, Liudmila & Nelson, Ulla Deventer, Ricardo Elias, Simon Roberts Curator: Joachim Naudts
In het Cultuurcentrum Mechelen is momenteel een fototentoonstelling met vier Cubaanse en vier Europese kunstenaars te zien onder de titel Where Are You From?. De tentoonstelling vertrekt vanuit de complexe realiteit van Cuba, tegen een achtergrond van een turbulente geschiedenis. Met fotografen als de Belgische Bert Danckaert en Charlotte Lybeer, en de Cubaanse Ossian Raggi González, is de tentoonstelling het resultaat van een samenwerkingsproject, waarin de fotografische interpretaties van vier lokale kunstenaars tegenover die van vier uit Europa zijn geplaatst. De tentoonstelling is samengesteld door Joachim Naudts, momenteel artistiek leider van Kunsthal Extra City in Antwerpen.
In 2019 vierde Cuba de zestigste verjaardag van de revolutie. In 1959 verjaagden Fidel Castro en Ché Guevara dictator Batista en ging het land een ‘utopische toekomst’ tegemoet. Maar terecht gekomen tussen hamer en aambeeld van Sovjetcommunisme en het Amerikaanse embargo werd Cuba gedwongen tot overleven en bleef het principieel vasthouden aan de socialistische waarden van de revolutie.
Tegen deze achtergrond werd een uitgebreid fotografieproject opgezet met vier Cubaanse en vier Europese kunstenaars. Met de actuele realiteit van het eiland als uitgangspunt ontwikkelden ze elk een project, wat samen een genuanceerd beeld geeft van de complexiteit van het land. De acht projecten plaatsen de fotografische interpretaties van vier lokale kunstenaars tegenover die van vier uit Europa, die tijdens verschillende intensieve werkreizen hun werk maakten. Het project vertrekt van ‘erfgoed’ in de meest brede zin van het woord en richt de blik op het verleden, heden én toekomst van Cuba.
In de tentoonstellingszalen van het CC Mechelen staan acht opstellingen, voor elke kunstenaar één, die een ongelooflijk genuanceerd beeld opleveren van Cuba, in al zijn facetten. Na de presentatie in Mechelen reist de tentoonstelling door naar het Nationaal Museum voor Schone Kunsten in Havana.
In de grootste zaal hangt het werk van Charlotte Lybeer, die portretten maakte van Cubaanse jongens en meisjes, vaak met een – al dan niet namaak – T-shirt aan met de grote merknamen van over de hele wereld. Haar werk onderstreept dat de oprukkende commercie ook in hedendaags Cuba niet te vermijden is. Intrigerend is het werk van Liudmila & Nelson (Cuba): je ziet historische beelden uit stad en land, waar de gezichten van de personages onder vlakjes verborgen worden en bijhorende grafieken de ontwikkelingsgraad van het land meegeven, in vergelijking met andere landen. Dat gaat over jonge schoenpoetsers versus de sterftecijfers voor kinderen, het personeel van een ziekenhuis versus de gezondheidsindex, een auto-ongeluk versus de Covid-doden. Linet Sánchez toont foto’s en trage video’s van maquettes van architecturale constructies die een sterk huis clos-gevoel oproepen. Verbergen ze of beschermen ze iets?
In een kleinere ruimte prijkt de alomvattende installatie van Ulla Deventer (Duitsland), die met foto’s, film, tekeningen en objecten een beklijvende ervaring oproept rond vrouwen en machismo, in het kader van de precaire economische situatie in Cuba.
In de tweede grote zaal toont Bert Danckaert zijn fotowerk: hij is bekend voor zijn fotografische speurtochten over de hele wereld, waarin hij op strakke wijze ruimtes, straten, gevels en dies meer toont zonder enig spoor van menselijke aanwezigheid. En toch is de mens aanwezig in zijn afwezigheid. De voorbije jaren fotografeerde Danckaert talloze beelden van oude, vergane en gesloten bioscopen in Havana, een stad die ooit meer bioscopen telde dan Parijs of New York. Dit keer zijn er wel sporen van mensen, als achteloze voorbijgangers van zoveel vergane glorie. Vooral het beeld van cinema Karl Marx treft. In dezelfde zaal toont Ricardo G. Elias redelijk onthutsende zwart-witbeelden van de grootste vergane industrie in Cuba, de rietsuiker-business – verval, roest, vervuiling.
Simon Roberts (Verenigd Koninkrijk) toont een video op twee schermen, waarin hij de oppositie toont tussen Fidel Castro die een totaal atheïsme voorstaat (we zien en horen een aantal bevlogen toespraken), en het Cubaanse volk dat zich overlevert aan de meest obscure religieuze praktijken, gaande van borelingen die met kippenbloed besprenkeld worden, tot allerlei voodoo-rituelen.
In een andere ruimte toont Roberts ook somptueuze beelden van de vele kerken en kathedralen in Cuba. In diezelfde verduisterde ruimte zijn Cubaanse nachtbeelden te zien van Ossain Raggi González, de meest ‘traditionele’ foto’s in Where Are You From?. Maar hij legt wel de vinger op de juiste plek in een gesprek tussen hem en Bert Danckaert in de catalogus, met zijn visie op het fotowerk van de Europeanen enerzijds en de Cubanen anderzijds: ‘Often it has been these extreme visions that have allowed us, Cubans, the opportunity to see ourselves from the outside. To see how our lights and shadows are perceived by ‘the others’.’
Dat licht en die schaduw maken de Cubanen dus zelf, zoals hun hele sociale, politieke en culturele leven dat evoceert. En dat maakt deze sterke tentoonstelling ongemeen duidelijk.
studeerde fotografie aan de Koninklijke Academie voor Schone kunsten en het Hoger Instituut te Antwerpen. Vanaf het midden van de jaren '90 is hij actief als fotograaf en nam deel aan verschillende solo- en groepstentoonstellingen in België en in het buitenland. In 1997 werd hij genomineerd voor de 'Prijs Jonge Belgische Schilderkunst' (Paleis voor Schone Kunsten, Brussel). In 2006 verscheen zijn eerste boek 'Make Sense!' met teksten van Jean-Louis Poitevin en Lynne Cohen. Bert Danckaert is lid van POC (Piece of Cake, een internationaal collectief van Europese fotografen: www.pocproject.com) Naast zijn artistieke activiteiten schrijft Bert Danckaert over fotografie voor verschillende kranten en magazines. Hij is docent fotografie aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen. In juni 2008 werd het tweede boek van Bert Danckaert gepubliceerd: 'Simple Present - Beijing'. In 2013 verscheen het verzamelde werk 'Simple Present' (Lannoo). In datzelfde jaar verscheen zijn novelle 'De Extra's' (EPO) dat in 2016 in Engelse vertaling verscheen als 'The Extras' (Jap Sam Books). In 2016 werd het fotoboek HORIZON gepubliceerd (Lannoo) met een tekst van Alison Nordström (VS). www.bert-danckaert.be