Wat we maar zijn

De onlangs overleden cineast Peter Hutton zei ooit dat foto’s eigenlijk heel korte films zijn. Zo kan je misschien best het fotowerk van Marc Steculorum interpreteren dat momenteel te zien is bij Ruimte Morguen in Antwerpen. ‘Pot Belge, Belgische foto’s (1985-2016)’ is een selectie uit het archief van Steculorum met de focus op ons bizarre landje gefotografeerd tussen 1985 en 2016.

Wie de grens oversteekt vanuit België naar bijvoorbeeld Nederland merkt meteen het cultuurverschil. De typische kenmerken van België zijn misschien wel de poëtische slordigheid of de surreële banaliteit van ons nationale territorium. In ieder geval lijkt Steculorum die kenmerken te willen benadrukken in zijn ‘Belgische blend’. Op verschillende formaten, zowel in kleur als in zwart-wit en met een immer variërende beeldstrategie kijkt Steculorum met een schijnbaar objectieve blik naar kleine situaties en momenten. Meestal tonen die fotografische getuigenissen van onbeduidende anekdotes en slaan ze terug op wat we maar zijn. Een hondje geniet van de zon op een picknickveld, een enorm Christusbeeld wordt te koop aangeboden in een kringloopwinkel of een stralend wit miniatuur Atomium staat verloren in een zonnige Duffelse tuin. De sporen van onze dagelijkse onbenullige beslommeringen zijn de basisingrediënten van Steculorums werk. En toch hebben deze beelden een historisch belang: het werk is als een antropologisch onderzoek naar ‘de Belg’ in de laat 20ste – vroeg 21ste eeuw, zij het gekleurd met een ietwat meewarige, ironische blik.

De term ‘Pot Belge’ komt uit de wielrennerij en slaat op een illegale mengeling van drugs die door sportlui zou worden gebruikt. Deze zware doping bestaat uit een variërende mengeling van cocaïne, heroïne, cafeïne, amfetamine en dies meer en er wordt over gezegd dat potentiële gebruikers wel waanzinnig moeten zijn om het te nemen. Zo kijkt Steculorum dus naar België dat tegelijk té gewoon en té dwaas lijkt om het te geloven. Maar bovenal is de ‘trip’ door ruimte Morguen een aaneenschakeling van heel mooie korte kortfilms.

Bert DANCKAERT

‘Pot Belge, Belgische foto’s (1985-2016)’ tot 11 maart in Ruimte Morguen, Waalse Kaai 22, 2000 Antwerpen. Open vrij-zat van 12 tot 18u.
Marc Steculorum, Troc, Wilrijk, 2015